Lecția elefantului Elmer: fii tu însuți
None

Nu știm alți părinți cum sunt, însă eu și Anca, soția mea, avem o probă a norocului de trecut în fiecare seară. Așteptăm cuminți să vedem ce carte alege Vlad pentru fiecare, iar noi îi vom citi până adoarme. Așa arată pregătirile pentru intrarea în lumea viselor în fiecare seară la noi acasă. Indiferent de cât de dificilă a fost ziua pentru noi, acest obicei este unul la care ținem foarte mult: este modul nostru de a-i arăta lui Vlad că bucuria cititului te poate purta către lumi noi, gata de a fi descoperite cu fiecare carte.

Însă, în foarte multe seri, norocosul este tot coloratul elefant Elmer. Și, deși i-am citit de peste 10 ori această carte, se întâmplă să auzim des cuvintele: „Mami, în seara asta vreau să îmi citești Elmer înainte de somn”.

Există în lume cărți care merită să fie transmise din generație în generație. „Elefantul Elmer” este una dintre ele. Încă de la apariția cărții în 1989, faimosul personaj este îndrăgit de copii de toate vârstele. Ce îl face atât de iubit?

Elmer este un elefant diferit de alți elefanți obișnuiți. Pielea lui este multicoloră, iar lui Vlad îi place să enumere toate culorile atunci când citim. Elmer este glumeț, curajos și mereu pus pe joacă.

Între toți elefanții gri care îl înconjoară, Elmer este o pată de culoare, nu doar prin pielea sa multicoloră, ci prin abilitatea de a-i face pe toți să râdă. Însă, într-o zi, Elmer se gândește la cum ar fi viața sa, dacă ar avea și el pielea gri, la fel ca alți elefanți. Așa că, într-o zi, se trezește dis de dimineață și pleacă în căutarea unui arbust cu fructe de culoare gri pentru a-și vopsi pielea. La întoarcere în grupul elefanților, Elmer este la fel ca toți ceilalți. Și descoperă că a fi diferit nu este o povară, ci un dar pe care trebuie să îl apreciezi.

Văzându-i pe elefanții din jurul său serioși și plictisiți, Elmer face și mai multe glume ca să-i înveselească, pentru a compensa lipsa culorilor. Toate personajele se înveselesc și râd la glumele lui Elmer, iar noi ne bucurăm să vedem că deși îi citim des această carte, Vlad încă se bucură sincer să o asculte.

Ploaia îi va reda pielea plină de culori lui Elmer, iar ceilalți elefanți își dau seama cât de norocoși sunt că îl au în preajmă, așa că decid ca de ziua lui Elmer, în fiecare an să își vopsească pielea în culori, iar Elmer gri, pentru ca ei să îl înveselească la rândul lor pentru o zi.

Mesajul cărții este pe cât de simplu, pe atât de frumos: nu toți suntem la fel, iar asta este un lucru bun. Să fim diferiți e o calitate și este important să ne simțim bine în pielea noastră, iar prietenii ne vor accepta așa cum suntem.

„Elefantul Elmer” este o carte specială. Are un mesaj atât de frumos, pe care noi părinții merită să îl transmitem celor mici. Elmer este personajul mai multor cărți cu diferite aventuri ale haiosului elefant: „Elmer în zăpadă”, „Elmer și monstrul”, „Elmer și Rose”.

Ilustrațiile cărților sunt drăguțe, iar lui Vlad îi plac foarte mult.